Her er noen fakta om sukkermaur

25. januar 2022 by Ingen kommentarer

Sukkermaur er beskrevet her: Sukkermaur er svarte jordmaur. De liker søt mat fordi de er søtsuget. I løpet av våren går de ofte inn i boliger på jakt etter mat, men disse skal ikke bekjempes. Hvis du derimot finner sukkermaur inne i huset ditt i februar, er det mer sannsynlig at du har et problem som må løses. Du kan ta skritt for å forhindre sukkermaur ved å vite hva du skal se etter og hva du skal gjøre.


Svarte jordmaur finner raskt alt det søte og lager travle maurstier. Ved å dra nytte av denne oppførselen kan en strategi for sukkerholdig forgiftet åtemiddel ofte være effektiv for å kontrollere skadedyret. Når maur lever innendørs, er denne metoden spesielt effektiv.

Utseende på sorte jordmaur

De er små (3-5 mm lange), svarte og forekommer vanligvis i stort antall. På det lengste antenneleddet er det mulig å se hår under forstørrelse. Flyvemaur, som ligner dronninger i juli-august, dukker opp i store svermer og er dobbelt så store som arbeidere.

I Norge, hvor kan vi finne svarte jordmaur?

Den svarte jordmauren / sukkermauren er svært vanlig i lavtliggende områder i Sør-Norge. I semi-naturlige og menneskepåvirkede miljøer klarer de seg bra. De bor i nord til og med Trøndelag.

Dette gjør sort jordmaur

En sort jordmaurs typiske reir ligger ofte i jord, sand eller råttent tre. Reir finnes ofte under steiner. Ved slutten av dagen vil steinen være varm nok til å holde en behagelig temperatur i reiret selv om natten. Til tross for at de foretrekker varme, kan jordmaur slå seg ned innendørs hvis det er myke materialer å hule ut reir fra.

I naturen spiser svarte jordmaur honningdugg fra bladlus. Når de er innendørs spiser de den søte maten de kan finne. Noen få små dyr legges også til dietten. Mer om sukkermaur Når mat er lokalisert, spres luktspor, og maur begynner å strømme til. Jordmaurene fokuserer sine aktiviteter på en eller noen få matkilder, og dermed blir deres veier ofte brukt.

Jordmaur svermer på sensommeren. Nye dronninger klipper av vingene og søker etter hekkeplass, gjerne sammen med en eller flere andre dronninger. Når etableringsfasen slutter, vil dronningene begynne å kjempe og bare én vil overleve. Dronningsmaur kan faktisk leve opptil 20 år og er mødrene til alle andre maur i reiret. Reiret utvider seg hovedsakelig om våren og sommeren, og størrelsen øker etter hvert som kolonien vokser. Svarte jordmaur kan leve i kolonier på opptil 10 000 individer.

Slik kan sukkermaur skade

Tidlig på våren kan svarte jordmaur i Norge finnes inne på jakt etter mat. Så lenge reiret er utenfor huset, gjør de ingen skade utover å være irriterende. Når de bygges inne, kan reir ødelegge myke byggematerialer, som tre som har råtnet eller isoporisolasjon som har smeltet. Uskadet treverk gnages vanligvis ikke av svart jordmaur. Svermer av svarte jordmaur med vinger dukker ofte opp inne i leiligheter, hus og hager fra juli til august. Selv om dette oppleves som svært plagsomt når det oppstår, er det ingen grunn til panikk siden svermen vil ta slutt etter noen dager. Videre er det viktig å være klar over at store mengder flygende maur inne ofte er en indikasjon på at et reir er inne i selve bygningen.

Hvor kan svarte jordmaur unngås?

Her er noen råd fra SkadedyrHjelp. De er en naturlig del av hagene våre, så det er vanskelig å unngå dem. Du kan prøve å gjøre husets omgivelser mindre attraktive som hekkeområde hvis du stadig finner maur som bygger reir inne i huset, eller hvis det kommer inn store mengder maur om våren. Hekking kan også skje på flate plater eller belegningsstein lagt på sand. Hvis sanden derimot erstattes med grus, vil maurbestanden minke fordi forholdene er ugunstige.

Sørg også for at ventilasjonsluker i første etasje er utstyrt med finmasket netting for å redusere vegetasjon nær huset. Pass også på at grunnmuren ikke har sprekker eller hull.

Kjemisk forebygging av jordmaur med rutinesprøyting anbefales ikke, da kjemisk sprøyting medfører risiko for å ha skadelige effekter på mennesker, andre dyr og miljøet.